پاسپورت
همه چیز درباره اخذ پاسپورت
پاسپورت چیست ؟
افرادی که سفر های خارجی داشته باشند به مدرکی به نام پاسپورت نیاز دارند. اخذ پاسپورت (Passport) یا گذرنامه یکی از واجبات سفر های بین المللی است. پاسپورت ها اسنادی مسافرتی هستند که توسط دولت یک کشور برای شهروندان صادر شده و این سند، هویت و ملیت دارنده آن را برای انجام سفر های بین المللی تایید می کند. پاسپورت ها دفترچه های کوچکی هستند که معمولا حاوی اطلاعاتی همچون نام دارنده، محل تولد، تاریخ تولد، تاریخ صدور، تاریخ انقضا، شماره گذرنامه، عکس و امضا می باشند. بسته به وضعیت یک متقاضی در کشور، انواع مختلفی از گذرنامه ها وجود دارد. سوال برخی متقاضیان سفر به خارج از کشور این است که چگونه می توان برای گرفتن پاسپورت اقدام کرد؟ و در صورت داشتن گذرنامه چطور می توان آن را تمدید کرد؟ در این مقاله مهم ترین نکات در رابطه با مراحل گرفتن پاسپورت، مدارک لازم برای دریافت گذرنامه و همچنین شرایط و هزینه دریافت گذرنامه ذکر شده است.
شرایط دریافت پاسپورت
1. نداشتن سوء پیشینه کیفری تا 2 سال قبل از درخواست پاسپورت
2. متقاضی باید شخصا برای ارائه مدارک و درخواست حاضر شود.
3. متقاضی نباید مشمول خدمت نظام وظیفه باشد.
4. اگر فرد بالای 15 سال سن داشته باشد، شناسنامه او باید عکس دار باشد.
5. متقاضی ممنوع الخروج نباشد.
6. متقاضیان خانم متاهل باید اجازه همسر خود را داشته باشند.
7. متقاضیان زیر 18 سال می بایست اجازه پدر و یا قیم قانونی خود را داشته باشند.
8. متقاضی نباید هیچ گونه بدهی به دولت یا کلیه نهاد های وابسته به دولت داشته باشد.
9. هدف متقاضی برای خروج از کشور نباید در تناقض با امنیت دولت و کشور باشد.
10. بازنشستگان نظامی باید حداقل 5 سال از بازنشستگی آن ها گذشته باشد.
لازم به ذکر است اطلاع دقیق از مدارک لازم برای دریافت گذرنامه بسیار اهمیت دارد زیرا در صورت نقص یا کمبود در مدارک لازم برای پاسپورت امکان رد درخواست وجود دارد. بر اساس مراحل گرفتن پاسپورت این مدارک در دفاتر پلیس +10 بررسی شده و در صورتی که مشکلی در این زمینه وجود داشته باشد، متصدی صدور به افراد اطلاع خواهد داد. علاوه بر این شرایط سنی برای دریافت گذرنامه از نکاتی است که اهمیت زیادی دارد و در ادامه توضیحاتی در این خصوص آمده است
شرایط گرفتن پاسپورت برای افراد بالای 18 سال
افراد بالای 18 سالی که به دنبال دریافت پاسپورت هستند باید بر اساس قوانین وضعیت آن ها بررسی شود. پسران بالای 18 سال در صورتی که از سربازی معاف نشده باشند و دانشجو یا دانش آموز باشند می توانند با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل به سازمان نظام وظیفه و پرداخت وثیقه خروج از کشور، مجوز دریافت پاسپورت را از این سازمان دریافت کنند. افراد غایب از سربازی امکان دریافت پاسپورت نخواهند داشت. افرادی که معافیت گرفه اند و یا بالای 50 سال سن دارند می توانند به راحتی برای دریافت گذرنامه اقدام کنند. زنان بالای 18 سال برای دریافت گذرنامه در صورتی که متاهل باشند، باید اجازه نامه رسمی، محضری و قانونی همسر را برای دریافت پاسپورت در اختیار داشته باشند. اما در صورت مجرد بودن هیچ محدودیتی برای زنان بالای 18 سال جهت اخذ پاسپورت وجود ندارد
شرایط گرفتن پاسپورت برای افراد زیر 18 سال
افراد زیر 18 سال برای خروج از کشور باید اجازه والدین را داشته باشند. برای پسران زیر 18 سال رضایت نامه محضری صادر شده از سوی دفاتر اسناد رسمی الزامی است. این رضایت نامه باید از سوی والدین باشد. دختران نیز با این رضایت نیاز دارند. با این تفاوت که در صورتی که پدر و جد پدری در قید حیات نبوده و یا در دسترس نباشند، اجازه خروج از کشور دتر زیر 18 سال توسط دادگاه بررسی می شود. لازم به ذکر است افراد بالای 15 سال باید شناسنامه عکس دار داشته باشند و از مدرسه گواهی اشغال به تحصیل دریافت کنند. همچنین ارائه دفترچه بیمه نیز الزامی است. با وجود این که گذرنامه برای سفر های بین المللی ضروری است، اما دریافت پاسپورت لزوما ورود فرد را به کشور های خارجی تضمین نمی کند، چرا که ممکن است دریافت ویزای سفر نیز برای برخی کشور های مقصد ضروری باشد. همچنین افراد می توانند برای سفر بدون ویزا به کشور هایی که نیاز به ارائه ویزا ندارند اقدام نمایند. از همین رو برای ورود به برخی کشور ها علاوه بر پرداخت هزینه دریافت گذرنامه و اخذ آن، باید درخواست ویزای آن کشور را نیز به صورت جداگانه به سفارت آن کشور ارائه کرد.
مدارک لازم برای پاسپورت خانم متاهل
اجازه نامه قانونی و رسمی همسر از سوی دفاتر اسناد رسمی (زنانی که همسر خارجی دارند یا تابعیت کشوری به جز ایران را دارند، نیازی به اجازه نامه همسر ندارند.) اصل و کپی کارت ملی تکمیل فرم درخواست گذرنامه اصل و کپی شناسنامه عکس دار اصل گذرنامه قبلی عکس بیومتریک در پاسخ به سوال برای پاسپورت چه مدارکی لازمه؟ باید گفت ارائه مدارک بالا به صورت سالم و کامل، برای دریافت هر یک از انواع پاسپورت الزامی می باشد. بر اساس مراحل گرفتن پاسپورت در صورتی که مدارک فرد ناقص باشد در روند دریافت گذرنامه وقفه ایجاد شده و در صورتی که فرد مدارک جعلی ارائه دهد برای او عواقب قانونی خواهد داشت. لازم به ذکر است افراد می توانند مراحل گرفتن عکس را در باجه های پلیس +10 انجام دهند. تمامی هزینه دریافت گذرنامه در این مراکز قابل پرداخت است.
مدارک لازم برای پاسپورت آقایون
ارائه اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافیت و موافقتنامه سازمان وظیفه عمومی و یا کارت ضرورت و احتیاط
آقایان بالای ۵۰ سال، نیاز به ارائهی کارت پایان خدمت ندارند.
ارائه مدرک نحوه ورود برای متولدین خارج از کشور
دانشجویان یا دانش آموزان آقا به منظور خروج از کشور میبایست از محل نحصیل خود نامه دریافت کرده و به سازمان نظام وظیفه تحویل دهند.
نحوه تمدید پاسپورت
همان طور که گفته شد کلیه افرادی که ساکن کشور های مختلف هستند قبل از به اتمام رسیدن زمان اعتبار پاسپورت می بایست در صورت دارا بودن شرایط درخواست پاسپورت به همراه مدارک مورد نیاز تمدید پاسپورت به دفاتر پلیس +10 مراجعه نمایند. زنانی که در هنگام مراحل گرفتن پاسپورت متاهل بوده اند، برای طی کردن پروسه گرفتن پاسپورت اجازه نامه محضری همسر خود را ارائه داده اند. این افراد در زمان تمدید گذرنامه خود دیگر نیازی به اجازه همسر ندارند.
بانوانی که همسر آن ها فوت کرده باشد می بایست برای تمدید پاسپورت، همان مدارک لازم برای دریافت گذرنامه مانند شناسنامه و گواهی فوت همسر خود را دفاتر پلیس +10 تحویل دهند. لازم به ذکر است بانوانی که ساکن خارج از کشور هستند و همسر آن ها دارای تابعیت ایرانی نداشته باشد، برای تمدید پاسپورت نیاز به دریافت اجازه نامه یا مجوز خروج از کشور از همسر خود ندارند. علاوه بر این افرادی که مطلقه هستند ارائه طلاق نامه و شناسنامه خود الزامی است. در ادامه نحوه تمدید پاسپورت ارائه شده است.
چه افرادی مجاز به دریافت پاسپورت نیستند؟
همه افراد می توانند برای اخذ پاسپورت اقدام کنند مگر افرادی که:
مبالغ کلانی را به دولت و نهادهای وابسته به آن بدهکار باشند.
افرادی که خروجشان از کشور منجر به آسیب رساندن به دولت و حکومت شود.
افذادی که دارای سوء پیشینه کیفری هستند تا 2 سال پس از زمان ارتکاب جرم اجازه خروج از کشور را ندارند.
افرادی که طبق دستور مقامات قضایی اجازه خروج از کشور را ندارند.
پاسپورت افراد مشمول خدمت سربازی
اگر افراد مشمول به خدمت سربازی دانشجو باشند، می توانند با مراجعه به مراکز نظام وظیفه، پلیس +10، سپردن وثیقه و ارائه گواهینامه اشتغال به تحصیل پاسپورت موقت تهیه نمایند. اعتبار پاسپورت این افراد دقیقاً مدت زمان سفر آنها و زمان رفت و برگشت می باشد.
پیگیری صدور گذرنامه با کد ملی
در این روش برای پیگیری کد USSD ستاره ۱۱۰ مربع را شماره گیری کنید. سپس صفحه ای برای شما ظاهر می شود که باید عدد ۱ (+10) را ارسال نمائید. حال باید عدد ۴ (وضعیت مدارک) را وارد کنید. برای اطلاع از وضعیت گذرنامه خود عدد ۳ (گذرنامه) را ارسال کنید. سپس کد ملی و بعد از آن شماره گذرنامه خود را وارد کنید تا آخرین وضعیت گذرنامه برای شما ارسال شود.
پیگیری صدور گذرنامه از اداره گذرنامه
در این روش، عدد ۱ را به سامانه ۱۱۰۰ ارسال کنید. سپس یک پیامک برای شما ارسال می شود که باید برای تایید و فعالسازی عدد ۵ را ارسال کنید. اما اگر تمایلی به استفاده از این سرویس ندارید عدد ۲ را به ۱۱۰۰ ارسال کنید. هزینه هر ارسال در این سامانه پیامکی ۱۵۰ تومان می باشد.
پیگیری صدور گذرنامه با شماره تلفن گویا
اگر که پس از دو هفته از تحویل مدارک گذرنامه خود را توسط پست دریافت نکردند می توانند با تلفن گویای پیگیری گذرنامه (۶۶۹۳۵۰۵۸، ۶۶۹۳۶۵۵۵، ۶۶۹۳۹۵۹۸) تماس حاصل فرمائید.
چگونگی تکمیل فرم درخواست گذرنامه
در ابتدا باید قسمت فرم اطلاعات شخصی خود را با دقت تمام و بدون هیچ مغایرتی با اطلاعات اصلی موجود در شناسنامه پر کنید (این فرم تنها یکبار و برای اولین درخواست شما تکمیل خواهد شد).
. در قسمتهای مربوط به اطلاعات بینالمللی حتماً نام درست خود را همراه با پسوند به انگلیسی وارد نمایید.
. حروف حتماً باید در مربع مخصوص به خود نوشته شوند. اگر تعداد مربعات کمتر از نام شما بود، در ادامه به همان ترتیب اسم را بنویسید.
. محل تولد خود را به درستی وارد کنید (محل تولد الزاماً همان محل صدور شناسنامه نیست).
. فرم اطلاعات را خوانا نوشته و دقت داشته باشید که مخدوش نباشد.
. عکس متصل شده به فرم ویرایش شده یا کپی عکس دیگری نباشد.
. اطلاعات بخش خانواده کاملاً دقیق و مطابق با اطلاعات مندرج در شناسنامه باشد.
. برای افراد آشنا لیست کسانی را بنویسید که تمامی شرایط گفتهشده در این مطلب را داشته باشند.
. خانههای خالی را بارنگ سیاه کاملاً پر نمایید و هنگام علامت زدن نیز حتماً خانه را بهصورت کامل پرکنید.
. قد را به سانتیمتر درج کنید.
. تاریخ تولد خود را به سال میلادی تبدیل و سپس وارد نمایید.
. بخشهای انگلیسی فرم حتماً باید با حروف بزرگ نوشته شود.
. ذکر نام خانوادگی بهصورت کامل مطابق اطلاعات درجشده در شناسنامه و کارت ملی الزامی است.
. امضا الزاماً باید داخل کادر موردنظر بوده و تحت هیچ شرایطی از خطوط کادر بیرون نزده باشد.
. درصورتیکه نکات ذکر شده را رعایت نکنید تمامی مسئولیتها بر گردن شما است و حتی ممکن است باعث تأخیر و یا عدم صدور پاسپورت شود. در چنین شرایطی اداره گذرنامه هیچ مسئولیتی در قبال صدور پاسپورت شما ندارد. درنتیجه با دقت نسبت به تکمیل فرآیند درخواست گذرنامه اقدام نمایید. در صورت بروز مشکل برای گذرنامه، هزینهی گذرنامه جدید و اصلاح مشخصات نادرست به عهده شما خواهد بود.