شب یلدا

تاریخچه و آداب و رسوم شب یلدا

تاریخچه

شب یلدا یکی از مهم‌ترین جشن‌های ایرانیان است. این شب تاریخی طولانی دارد و قدمتش به سال‌ها پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد. زمانی که پیشه مردم کشاورزی بود و خورشید و روشنایی آن، نماد روزی‌رسانی. ما ایرانی‌ها و برخی از کشورهای همسایه یلدا را به عنوان طولانی‌ترین شب سال در کنار هم شب‌نشینی داریم و جشن می‌گیریم. در مورد آداب و رسوم، میوه‌ها، شیرینی، آجیل و شیرینی‌های شب یلدا توضیح دادیم تا بهتر با این جشن زیبا و باستانی آشنا شوید

طولانی‌ترین شب سال

قبل از هر چیز بد نیست بدانید که شب یلدا فقط یک دقیقه طولانی‌تر از شب‌های پیش است. وقتی فلسفه شب یلدا را کندوکاو می‌کنید، با واژه سریانی این عبارت که به معنای زایش است، مواجه می‌شوید. باستان‌شناسان معتقدند که قدمت شب یلدا به بیش از ۷۰۰۰ سال پیش می‌رسد. از سال ۵۰۲ پیش از میلاد در زمان داریوش یکم، این مراسم و بزرگداشت آن به تقویم رسمی ایرانی‌ها اضافه شده است. زیرا مردم روزگاران قدیم اغلب کشاورز بودند و بنیان زندگی آن‌ها بر این اساس شکل گرفته بود. این افراد کارها و فعالیت‌های خودشان را با گردش خورشید و تغییر فصول، بلندی و کوتاهی روزها و شب‌ها و همچنین حرکت ستارگان تنظیم می‌کردند. در نتیجه پدیده‌های خورشیدی مانند بزرگ‌ترین یا بلندترین شب یا روز و اعتدال بهاری و پاییزی واژه‌های نام آشنایی برای این روزها بود. در طی زمان، اعتقاد به نور و روشنایی خورشید و نماد نیکی آن در بین مردم ایران باستان شکل گرفت و تاریکی نماد اهریمنی شد. نمادی که بشارت‌دهنده پیروزی نور بر تاریکی یا اهورامزدا بر اهریمن بود.


معنی یلدا چیست؟

یلدا به معنای زایش و نو شدن طبیعت است. در گذشته ابوریحان بیرونی از عبارت«میلاد اکبر» برای این شب به‌یادماندنی استفاده می‌کرده که به معنای میلاد یا تولد خورشید بود. خور، خرم روز و شب چله از دیگر نام‌هایی است که برای این شب طولانی در نظر گرفته شده است؛ زیرا ایرانی‌ها چهل روز اول زمستان را «چله بزرگ» و بیست روز بعد از آن را «چله کوچک» می‌نامند؛ گویا در گذشته، کشاورزان برای تقسیم‌بندی روزهای زمستانی یا تابستانی و زمان مناسب برای کاشت و برداشت محصولات خود از آن استفاده می‌کرده‌اند.

آداب و رسوم شب یلدا

آداب و رسوم شب یلدا در ایران با کشورهای دیگر متفاوت است؛ زیرا ساکنین هر کشوری با توجه به فرهنگ و پیشینه‌ای که دارند، جشن‌ها و مراسم‌های خودشان را برگزار می‌کنند. در شب یلدا ایرانیان معمولاً غذاهای خاصی مانند سبزی پلو و ماهی را آماده می‌کنند. همچنین آجیل یلدا (نوعی آجیل از ترکیب چهارمغز پسته، بادام، گردو و فندق است) در کنار دیگر تنقلات به همراه هندوانه و انار دانه شده در سفره رنگین یلدا سرو می‌شود.

فال حافظ و شاهنامه خوانی در شب یلدا

در این شب خاص، شاهنامه و دیوان حافظ نیز در گوشه سفره یلدا قرار می‌گیرد. سپس تا پاسی از شب حاضرین در مهمانی شاهنامه‌خوانی می‌کنند و فال حافظ می‌گیرند، یا با تنقلات و خوراکی‌های مخصوص یلدا از خودشان پذیرایی می‌کنند. در نهایت، مردم ایران زمین و سایر کشورهای جهان به استقبال اولین برف‌های زمستانی می‌روند و از تماشای زمینی که سفیدپوش شده و درختانی که برف به آن‌ها جلوه متفاوتی بخشیده است، لذت می‌برند.


آجیل‌های شب یلدا

آجیل یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین خوراکی‌های ایرانی‌ها برای پذیرایی در مراسم‌های رسمی مانند یلدا، چهارشنبه‌سوری و یلدا شناخته می‌شود. آجیلی که برای شب یلدا در نظر گرفته می‌شود، یک آجیل شیرین خاص است که از مغز پسته، بادام، گردو، فندق و توت و انجیر خشک تشکیل شده. گاهی مواقع برگ زردآلو و کشمش نیز در ترکیبات آجیل یلدایی دیده می‌شود، تا طعم خوراکی‌های این شب را به یاد ماندنی‌تر کند. برنج یا گندم بو داده شده، شاهدانه، نخود برشته، تخمه هندوانه و برخی از خوراکی‌های خاص مانند باسلوق نیز در شهرهای مختلف ایران به عنوان آجیل یلدایی سرور می‌شوند. بنابراین علاوه بر آجیل‌های اصلی که مغزیجات هستند، گاهی مواقع می‌توانید با خوراکی‌های دیگری که برای این شب تدارک دیده شده و در ظرف آجیل‌های خوشمزه خودنمایی می‌کنند نیز از خودتان در طولانی‌ترین شب سال پذیرایی کنید.


از هندوانه تا انار

انار که به عنوان یک میوه بهشتی از دیرباز در ایران و جهان شناخته می‌شود، اصلی‌ترین میوه‌ای است که رد پای آن را در سفره یلدا می‌توانید پیدا کنید. دانه‌های منظم این میوه نماد برکت و باروری هستند و رنگ قرمز آن، نوید بخش روزهای روشن و شادی است. میوه دیگری که معمولاً در شب یلدا سرور می‌شود هندوانه است. این میوه که از فصل تابستان آمده، گرما و حرارت را با خودش به شب یلدا می‌آورد، تا روشنایی خورشید و برکت را مهمان سفره‌های یلدایی کند. علاوه‌براین دو میوه که از قدیم در سفرهای یلدای ایرانی‌ها دیده می‌شود، نام میوه‌های فصل مانند پرتقال، سیب، لبو، خرمالو و حتی کدو تنبل طعم‌دار شده با دارچین و عسل نیز در بین میوه‌های شب یلدا دیده می‌شود. با وجود تنوع میوه‌های شب یلدا شاهد پربارتر شدن این شب و ماندگارتر شدن خاطرات آن در ذهن مهمان‌های یلدایی خواهید بود.

سفره شب یلدا

چیدمان سفره شب یلدا دست کمی از سفره هفت‌سین ندارد. هر آنچه برای این شب به‌یادماندنی طولانی آماده کرده‌اید را باید در ظرف‌های مخصوص سرو کرده و بر سر سفره یلدایی‌تان قرار دهید. آجیل‌ها و شیرینی‌ها معمولاً در یک سمت سفره یلدا قرار می‌گیرند و میوه‌ها و آش‌ها و غذاهای یلدا در طرف دیگر. در میانه سفره نیز شاهد هندوانه‌های برش خورده و انارهای دانه‌دانه شده خواهید بود. حافظ و فردوسی نیز آثار ارزشمند خوشان یعنی دیوان حافظ و شاهنامه را در یک گوشه سفره یلدا قرار داده‌اند، تا این شب یک بزم مثال‌زدنی برای دوستداران شعر و ادب پارسی باشد و به بهترین نحو آیین شاهنامه‌خوانی و تفأل بر دیوان حافظ را به جا بیاورند.

سبزی پلو با ماهی

غذاهایی که معمولاً در شب یلدا سرو می‌شود به اقلیم و آداب و رسوم مردم آن منطقه بستگی دارد؛ اما غذاهایی مانند انار پلو، سبزی‌پلو ماهی، رشته‌پلو ماهی، آش‌رشته، فسنجان، اناربیج و کوفته از جمله مواردی هستند که معمولاً در این شب سرو می‌شوند، تا زینت‌بخش سفره‌های مهمانی یلدا و گرامیداشت آیین گذشتگان و این زادروز با ارزش در بین ایرانی‌ها باشند.


شب یلدا در کشورهای همسایه ایران

شب یلدا تنها در ایران برگزار نمی‌شود و کشورهای همسایه نیز میزبان این مراسم باشکوه هستند. در شمال شرقی افغانستان و در پامیر و ولایت بدخشان که روزگاری جزئی از ایران بوده‌اند، آیین بزرگداشت زایش خورشید و شب یلدا طبق رسوم ایران باستان اجرا می‌شود.

یلدا در تاجیکستان

تاجیکستان چون در آسیای میانه واقع شده نیز میزبان مراسم‌های ایران باستان بوده و شب یلدا نیز در این کشور برگزار می‌شود. در این شب، شیرینی‌هایی که به شکل حیوانات پخته شده‌اند، سرو می‌شوند. سپس جدار پنجره‌ها را با پوستین پر کرده و چرم از سقف آویزان می‌کنند. همچنین، در حیاط خانه‌هایشان گندم می‌پاشند. فالگیری و پیش‌بینی آینده نیز جزء مراسم‌هایی است که در شب یلدا در تاجیکستان در شب یلدا برگزار می‌شود.

یلدا در پاکستان

مردم قدیم پاکستان اعتقاد داشتند که انقلاب زمستانی، نیمه خدا برای جمع کردن عبادت‌کنندگان روی زمین برمی‌گردد. به همین دلیل در این شب طولانی به دعا و نیایش می‌پردازند. همچنین، در این شب مردان پاکستانی رسم حمام زمستانی را اجرا کرده و در حالی که تکه نانی در دست دارند، روی سر خودشان آب می‌ریزند. زنان و دختران پاکستانی نیز به مراسم حمام سنتی را در شب یلدا اجرا می‌کنند. سپس مراسم آتش‌افروزی اجرا شده و رقص و پایکوبی شروع می‌شود. در نهایت غذاهای مخصوص این شب مانند شکمچه بز سرو می‌شود.


یلدا در چین و ماچین

در شرق آسیا مانند کشور‌های چین، ویتنام، کره، ژاپن و… نیز جشن انقلاب زمستانی برگزار شده و فستیوال‌های خاص در ارتباط با یین و یانگ و… برگزار می‌شود. در این شب طولانی نوعی چای مخصوص و کوفته برنجی در چین سرو می‌شود. ساکنین کره جنوبی نیز کوفته برنجی‌هایشان را با لوبیای قرمز شیرین پخته و سرو می‌کنند. سپس مایع مخصوصی را برای دور کردن ارواح خبیث در اطراف خانه‌شان می‌ریزند. شب یلدا در آمریکای جنوبی، شب یلدا در بین سرخپوستان، شب یلدا در آفریقا، شب یلدا در اسکاتلند نیز طبق مراسم‌های ساکن این منطقه اجرا می‌شود.
ثبت دیدگاه
نظرات کاربران
کاربر : حسین

عالی بود مرسی